Türkiye’de çocuklar yatağa aç giriyor, her 4 çocuktan biri de okula aç gidiyor. Yaklaşık 6.5 milyon çocuk şiddetli yoksulluk çekiyor. 8 çocuktan 7’si et, tavuk ve balık yiyemiyor. İki çocuktan biri peynir ve yoğurdu her gün tüketemiyor. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ise “Çocuk İçin Dost Uygulamalar” (DUY) isimli bir web sitesi oluşturdu. Sitede, çocuklara beslenme öğütleri veriliyor. Her öğünde et, süt, tahıl, baklagiller, meyve ve zerzevat tavsiye ediliyor. Çocuklar için örnek menüler de veriliyor. Daha evvel de SGK, ‘Emekliler.gov’’ isimli bir internet sitesi kurup 12 bin 500 lira maaş alan emeklilere “Günde üç öğün beslenin. Gerilime karşı meditasyon ve yoga yapın” demişti.
Aile ve Toplumsal Hizmetler Bakanlığı’nın DUY isimli sitesinde kâfi ve istikrarlı beslenmenin kıymeti anlatıldı. 4-14 yaş ortası çocuklar için “Besinler bizim büyümemiz ve gelişmemizi sağlar. Beslenme alışkanlığımız sistemli olmalıdır. Sabah, öğle ve akşam olmak üzere 3 öğün yemek yemeliyiz, Bunların ortasında ara öğünler de yenebilir” denildi.
ET VE SÜT ESERLERİ
Sitede elma, portakal, erik, kiraz, mandalina, şeftali, üzüm, kavun, karpuz ve muz üzere meyvelerin de tüketilmesi istenirken “Süt ve süt eserleri sıhhatimiz için gereklidir. Et sıhhatimiz için çok yararlıdır. Kıyma ile yapılan köfte, tavuk ya da balık da sıhhate faydalıdır. Nohut kuru fasulye ve barbunya kullanılarak yapılan yemekler gereklidir. Mercimek, pirinç ve bulgur kullanılarak yemekler, çorbalar ve pilavlar sıhhatimiz için faydalıdır. Ekmek ve makarna yararlıdır. Sıhhat için gereğince su içmeliyiz’’ denildi.
‘Çocuk İçin Dost Uygulamalar’ örnek beslenme listesi verdi
KAHVALTI: Peynir, zeytin, yumurta, iki dilim ekmek, mevsimine nazaran domates, salatalık ya da havuç yenebilir. Hazır paketli besinler tüketmemeliyiz.
ÖĞLE YEMEĞİ: Makarna, pilav ya da patatesten birini seçerek bir tabak yiyebiliriz. Zerzevattan, etten, kuru fasulye ya da nohuttan bir tabak yemeliyiz. Bunların yanında çorba, salata ya da yoğurt yiyebiliriz. Ayran ya da taze meyve suyu içebiliriz.
ARA ÖĞÜN: Ana öğün ortalarında meyve, yoğurt yiyebilir, ayran ya da süt içebiliriz.
AKŞAM YEMEĞİ: Akşam yemeğinde kâfi beslenirsek bedenimiz uykuda gereği üzere çalışır. Mümkünse bir tabak sulu yemek yemeli ya da çorba içilmelidir. Yemek etten, zerzevattan, kuru fasulye ya da nohuttan yapılmış olabilir. Salata ya da yoğurt yiyebiliriz. Konutta yapılmış meyve suyu ya da ayran içebiliriz. Yarım tabak makarna ya da pilav yiyebiliriz.